Actief of passief; een bokswedstrijd

Actief of Passief

Is actief of passief beleggen een keuze? Het blijkt snel een minder zwart-wit discussie te zijn. Tijdens de eerst Alpha Research 'Kennislunch' kwam de discussie tussen ThinkETFs en HJCO goed op gang en scoorden beide partijen punten!

Het Rosarium in Amsterdam was dinsdag 3 november het strijdtoneel van een fel gevecht tussen actieve en passieve beleggers. Zeldbenoemd wedstrijdleider was Eelco Ubbels van Alpha Research die het gevecht tevens had georganiseerd in de vorm van een kennislunch.

De toeschouwers – alle professionele beleggers – kwamen massaal opdagen. Een verbaasde Ubbels: “Ik ben gewend aan afzeggingen, maar die waren er ditmaal niet.” In het strijdperk traden ThinkETFs oprichter/directeur Martijn Rozemuller en Willem Johannesma van HJCO Capital Partners.

Rozemuller vertegenwoordigde logischerwijs de passieve beleggingsstijl. Johannesma trad naar voren namens de grote groep actieve beleggers, die nog altijd vier maal zo veel geld onder beheer heeft als de aanbieders van passieve producten. Die voorsprong slinkt wel. Ook dit jaar groeit de ETFinstroom weer sterk.

Onderwerpen die aan bod kwamen:

  • "Er is altijd alpha"
  • "Onderzoek levert niets op"
  • "Nu goede omgeving actieve beleggers"
  • "Liever een gelijk gewogen index"
  • "Andere bouwstenen gevraagd"

Lees het hele artikel op IEXProfs.nlActief of passief; een bokswedstrijd

Tags: